در این مقاله قصد داریم برای رفع لینک شکسته ابزار و افزونه هایی در وردپرس را معرفی کنیم تا به سادگی در کمترین زمان ممکن صفحاتی که خراب شدند و دسترسی کاربران به منابع را محدود می کنند را پیدا کنیم.

همیشه احتمالی هست که در سایت خود لینک های شکسته یا 404 داشته باشید. بخصوص سایت هایی که محتوای آن مدام در حال تغییر یا به‌روزرسانی است، نمی توانند از آن اجتناب کنند. برای رفع لینک شکسته قصد داریم تعداد آن‌ها را در سایت کنترل کنیم و تا جای ممکن از پاک شدن آن‌ها مطمئن شویم.

  • ارور 404 یا لینک شکسته چیست
  • چرا لینک شکسته اثر منفی بر سئو سایت می‌گذارد
  • چگونه می‌توانیم لینک های شکسته و ارور 404 را بررسی کنیم
  • چگونه در وردپرس لینک های شکسته را چک کنیم
  • چگونه لینک های شکسته سایت را بهبود دهیم

لینک شکسته یا 404 چیست

قبل از اینکه به سراغ رفع لینک شکسته سایت برویم دانستن اینکه چه اتفاقی می‌افتد که یک لینک شکسته یا خطای 404 به وجود می آید کمک بزرگی به ما می‌کند.

خطای 404 صفحه یک کد پاسخ از سمت سرور برای زمانی است که مرورگر وب سعی در نمایش صفحه‌ای دارد که نمی‌تواند آن را در سرور شما پیدا کند.

با این‌وجود خطای 404 نمی‌تواند به وب سایت آسیب وارد کند وگاهی این کد کمک می‌کند بتوانید مشکلات سایت را عیب‌یابی کنید و آن‌ها را رفع کنید.

گوگل هم انتظار ندارد که سایت شما کاملاً از صفحات 404 پاک باشد. با این‌حال بهترین کار این است که بتوانید این صفحات را کنترل کنید.

چگونه وضعیت خطای 404 به وجود می‌آید

لینک های شکسته ممکن است به دلیل اشتباه صاحب سایت رخ دهد و URL صفحه مانند نمونه زیر حرفی را کم یا بیشتر وارد کند.

www.ivahid.com

www.ivhid.com

چنین خطاهای انسانی هرازگاهی بخصوص زمانی پیش می‌آید که دستی یک لینک در محتوا یا صفحه قرار دهیم. لینک های خارجی سایت هم به دلیل تغییر ساختار لینک، تغییر نام URL صفحه ای خاص، صفحه حذف شده، وب سایت غیرفعال و دامنه تغییر کرده دچار خطای 404 می شوند.

در واقع بیشتر لینک های خراب از سایت های خارجی است به دلیل اینکه هیچ کنترلی نمی توانید روی آن ها داشته باشید، بنابراین بهتر است برای سایت خود استراتژی تدوین کنید و به لینک های خارجی سایت بیشتر توجه کنید. برای اطلاع بیشتر از اهمیت لینک های خارجی می توانید مقاله سئو خارجی سایت آی وحید را مطالعه کنید.

وقتی سایتی دارای صفحات 404 زیادی باشد چه اتفاقی می‌افتد

با وجود اینکه صفحات 404 نمی‌توانند بر سایت تأثیر منفی بگذارند اما یک لینک شکسته می‌تواند ادامه روند کاربران را برای رسیدن به منبع یا محتوای درخواست شده را مختل کند. بنابراین صفحات 404 بر تجربه کاربری و موتورهای جستجو تأثیر منفی می‌گذارد.

چرا لینک شکسته اثر منفی بر سئو سایت می‌گذارد

تجربه بد کاربری ، کاهش ارزش سئو سایت و محدود کردن بودجه خزش سه دلیل اصلی اثر منفی لینک شکسته در سایت است.

تجربه بد کاربری : تجربه کاربری خوب به این معناست که بازدیدکنندگان بتوانند بدون هیچ مشکلی موضوعات موردنیاز خود را در سایت پیدا کنند. به همین خاطر محتوا و طراحی صفحه بیشتری تأثیر را در تجربه کاربری دارد.

پس وقتی کاربر روی لینکی کلیک می‌کند به صفحه 404 منتقل می‌شود که در دسترس نیست از سایت شما نا امید می‌شود. از طرفی اگر زمانی که بازدیدکننده ای وارد یک لینک داخلی نادرست می‌شود دیگر نمی تواند به سراغ صفحات دیگر سایت برود و در نتیحه جریان ترافیک متوقف می‌شود.

کاهش ارزش سئو سایت : هر صفحه از سایت برای دستیابی به لینک های ورودی، اکانت های اجتماعی و موارد دیگر می‌تواند دارای ارزش سئو بالایی باشد. لینک های خراب یا شکسته از ارزش سئو سایت کم می‌کند و باعث هدر رفت تلاش های شما می‌شود.

گوگل به دنبال این است که بهترین نتیجه ممکن را به کاربران تحویل دهد به همین خاطر وجود صفحات 404 را بر سایت تأثیر می‌دهد باعث افت صفحات دیگر در نتایج جستجو می‌شود.

محدود کردن بودجه خزش : باوجود تعداد بالای URL های 404 بودجه خزش سایت محدود می‌شود، موتورهای جستجو گوگل با مواجه به صفحه 404 دسترسی به بقیه صفحات پیدا نمی‌کنند.

چک کردن دستی صفحات سایت تقریباً سخت و رفع آن سخت تر است. برای رفع لینک های شکسته نیاز است بدون آنکه هزاران آدرس منبع را جستجو کنید مکان دقیق لینک شکسته را در صفحات HTML بدانید. به همین خاطر اکثر سایت ها از نرم‌افزار یا ابزاری برای پیدا کردن لینک های خراب استفاده می‌کنند.

ابزارهای چک کننده ( Checker Url ) کل سایت را بررسی و تمام صفحات را جستجو می‌کند ، مراجع صفحه نامعتبر را در وب سایت تشخصی می‌دهد و به شما می‌گوید دقیقا کدام موارد را باید رفع کنید.

از آنجایی که همه ابزارها به صورت آنلاین در اینترنت درحال اجرا هستند اسکنر وب سایت و ردیاب خطا روی هر سیستمی و با هر سیستم عاملی اجرا می‌شود.

  • Google Search Console
  • Ahrefs Site Audit
  • Screaming Frog SEO Spider Tool
  • Xenu’s Link Sleuth
  • Broken Link Check
  • Dead Link Checker
  • Check My Links

1. Google Search Console

کنسول جستجوی گوگل در ابتدای کار خود با عنوان Google Webmaster Tools شناخته می شد برای نمایش صفحات 404 تدوین شده بود.

گزارش‌های 404 کنسول گوگل در سال 2018 هم جایگزین خوبی به‌جای گزارش ( Index Coverage ) و ابزار بازرسی آدرس صفحات ( URL Inspection Tool ) به‌حساب آمده و درنهایت در چک لیست یکی از بهترین ابزارها برای سئوکاران قرار گرفته است.

با داشتن اکانت کنسول گوگل می‌توانید همه صفحات دارای خطای 404 را در صفحه خطاهای خزیدن مشاهده کنید. همچنین آمار تعداد مرور شدن این صفحات را بررسی کنید.

گزارش های قدیمی خطاهای 404 گوگل به کاربران نشان می داد که در سه ماه اخیر چه خطایی در سایت رخ داده و حتی مواردی مثل اشتباهات کوچک را هم نشان می داد.

در حالی که در گزارشات جدید گوگل فقط مواردی که صفحات شما را تهدید می کند یا از ایندکس شدن جلوگیری می کند را نشان می دهد. شاید در نگاه اول گزارش ها مانند قبل مفید نباشد اما می تواند در پیدا کردن لینک های داخلی صفحات کمک کند و لینک های در زیر صفحه، پست های بلاگ و دسته هایی که تغییر داده اید را برجسته کند.

همچنین گزارش های برای تصحیح اشتباهات لینک داخلی ارسال کند و تعداد بازدیدکنندگان از صفحات 404 را کاهش دهد.

2. Ahrefs Site Audit

 ابزار Ahrefs کمک می‌کند تا بتوانید 119 مسئله سئو خود را بررسی کنید و توصیه هایی را برای بهبود دریافت کنید. در واقع بررسی صفحات 404 در Ahrefs به کمک ابزار ( Ahrefs Site Explorer ) انجام می‌شود.

برای شروع به آدرس صفحه خطاهای 404 بروید.

حال اگر روی تعداد آن‌ها کلیک کنید ، می‌توانید لینک را حذف کنید یا صفحه فعال دیگری ( صفحه فعال یا 200 ) را جایگزین کنید. علاوه بر این می‌توانید با ریدایرکت 301 مناسب را در صفحه 404 تنظیم کنید.

رعایت این نکته کمک می‌کند تا بتوانید تعداد بک لینک های خارجی را کنترل کنید و اگر صفحه‌ی مناسبی برای ریدایرکت ندارید صفحه 404 را حذف کنید.

برای دیدن تعداد بک لینک‌های 404 صفحه می‌توانید ستون ( No. of Backlinks ) را بررسی کنید.

سایت Ahrefs پیشنهاد می‌کند :

  1. از کد پاسخ 410 برای صفحات حذف شده 404 استفاده کنید.
  2. برای ریدایرکت ها 404 از تغییر مسیر دائمی 301 استفاده کنید نه یک انتقال موقتی با ریدایرک 302.
  3. صفحات 404 با برند شخصی خودتان هماهنگ کنید و اطمینان حاصل کنید صفحه کد خطای 404 را برمی‌گرداند نه 200.

3. Screaming Frog SEO Spider Tool

ابزار Screaming Frog از محبوب ترین ابزارهای سئو است که گزارش خطای 404 و سرور را برای ویندوز، لینوکس و دسکتاپ ارسال می‌کند.

نسخه رایگان این ابزار بودجه 500 صفحه 404 را برای سایت ها ارائه می کند، بنابراین سایت هایی با تعداد صفحه بیشتر باید نسخه پولی 149 پوند در سال را پرداخت کنند تا خدمات آن را برای تعداد صفحات دلخواه دریافت کنند.

4. Xenu’s Link Sleuth

ابزار Xenu یک برنامه عالی دسکتاپ رایگان است که به‌سرعت لینک های شکسته را پیدا می‌کند. برخلاف افزونه های وردپرسی Xenu یک برنامه مستقل است که تمام لینک های سایت را اعم از معتبر یا غیرمعتبر بودن لینک تشخیص می دهد و روشی بسیار راحت را در اختیار شما می‌گذارد.

بعد از اینکه این برنامه را نصب کردید روی فایل ( File ) کلیک کنید و گزینه چک کردن آدرس‌های صفحه  ( Ckeck URL ) را انتخاب کنید.

سپس آدرس URL صفحه خود را وارد کردید کمی منتظر بمانید تا همه لینک‌ها بررسی شوند و با کلیک بر Yes درخواست خود را برای دریافت گزارش‌های ارسال کنید.

5. Broken link Check

سایت Broken Link Check یک راه حل آنلاین و البته رایگان است. در گزارش های این ابزار لیستی از لینک های شکسته سایت را ایجاد می‌شود ، هر لینکی که در صفحه داشته باشید را نشان می‌دهد و پاسخ دقیق سرور را مشخص می‌کند.

در نهایت گزارش های Broken Link Check همه لینک هایی که باید به روز شوند را برجسته کرده و مشخص می‌کند.

6. Dead link Checker

راه دیگری که می‌توانید لینک های شکسته خود را با آن بررسی کنید استفاده از ابزار Broken Link Checker است که می‌تواند وضعیت صفحات ، URL و منبع را نمایش دهد.

استفاده از این ابزار رایگان است و یک برنامه اشتراکی 9.95 دلار در ماه ارائه می‌کند تا بتوانید به صورت روزانه، هفتگی یا ماهانه سایت را اسکن کنید و گزارش های از لینک های شکسته خود را بعد از هر اسکن دریافت کنید.

7. Check My Links

ابزار Check My Links یک برنامه رایگان برای کروم است که از طریق صفحه وب، لینک های خراب سایت را جستجو می کند. البته این ابزار فقط آدرس صفحه ای که وارد می‌کنید را بررسی می‌کند بیشتر برای پیدا کردن لینک های شکسته در مقالات طولانی مفید است.

بنابراین طراحان وب، توسعه دهندگان و ویرایشگران محتوا می‌توانند لینک های شکسته را در طراحی وب و ناوبری سایت ساده تر بررسی کنند، کدهای پاسخ HTTP و آدرس‌های لینک های خراب را دریافت کنند.

برای شروع باید در قسمت ابزارهای کروم، جاوا اسکریپت کنسول را بازکنید یا ( ctrl+Shift+j ) را وارد کنید.

استفاده از افزونه های وردپرسی راه دیگر شناسایی وبررسی لینک های شکسته است. بنابراین در اینجا چند افزونه رایگان را معرفی کردیم که می‌تواند برای سایت های وردپرسی مفید باشد.

فقط باید توجه کنید که افزونه ها فشار زیادی را به سرور وب سایت وارد می‌کنند به همین خاطر زمانی که لینک های خود را اسکن می‌کنید باید انجام بقیه کارها را در پنل مدیریتی وردپرس را متوقف کنید.  

در صورتی که سایت هاست پایه داشته باشد لود کدهای صفحات سایت کاهش پیدا می‌کند به همین خاطر باید نسبت به فضای هاست خود راه رفع صفحه 404 را انتخاب کنیم.

البته تنظیمات افزونه ها به شما کمک می کند تا فشار کمتری به سرور وارد کنید و فقط زمانی که اسکن صفحات انجام می‌دهید عملکرد سایت خود را ارزیابی کنید و مطمئن شوید مشکلی در سایت خود ندارید.

افزونه Broken Link Checker

افزونه Broken Link Checker یک افزونه محبوب وردپرسی است که در بیش از 700,000 وب سایت فعال است و به کاربران امکان می‌دهد تا بتوانند لینک های شکسته را برطرف کنند، قالب بندی سفارشی برای آن‌ها تعیین کنند و برای انواع پست ها و لینک ها آن را انتخاب کنید.

با این افزونه می تواند لینک های خراب را اسکن کنید و هر لینک را تصحیح کرده و سپس افزونه را غیرفعال کنید و از این طریق عملکرد وب سایت را تحت تاثیر قرار ندهید.

به علاوه در قسمت تنظیمات با تعیین محدودیت بار سرور و درصد منابع مشخصی را تحت اختیار افزونه قرار دهید تا مشکلات و خطاها را پیدا کنید.

افزونه Link Checker

افزونه Link Checker ویژگی های خوبی برای آمار اختصاصی و لینک های ویرایشی دارد که شما را مستقیماً به صفحه ویرایش لینک وارد می‌کند.

در نسخه رایگان این افزونه امکان وجود دارد تا 500 آدرس URL را بررسی کنید ، با به‌روزرسانی در قسمت پیشرفته این افزونه بتوانید با 45000 یورو 25000  آدرس 404 را شناسایی کنید و البته گزینه ای برای بررسی تصاویر و فیلم های خراب را به همراه قابلیت برنامه‌ریزی داشته باشید.

افزونه 404 Solution

افزونه 404 Solution لینک های شکسته و خراب را پیدا نمی‌کند ولی به طور خودکار بازدیدکنندگان را از صفحات 404 به آدرس دیگری انتقال می‌دهد. 

در واقع این افزونه کمک می کند کاربران به جای تجربه بد به صفحه صحیحی هدایت شوند و ترافیک سایت متوقف نشود. همچنین مخاطبان خود را به خاطر پست و صفحاتی به دلیل تغییر نام پیوند، تغییر دسته و خطاهای اتفاقی ارور 404 دریافت کردید ، از دست ندهید.

این افزونه موارد پیشنهادی را برای رفع مسائل آدرس های صفحات توضیح می‌دهد وکمک می‌کند تا لینک های داخلی خود را اصلاح کنید وتعداد ریدایرکت های خود را کاهش دهید.

چگونه لینک های شکسته سایت را بهبود دهیم

همان طور که گفتیم بعد از اینکه لینک های شکسته یا صفحات 404 پیدا کردید، سه راه حل در پیش دارید حذف، ریدایرکت یا ویرایش لینک، راهی که پیش می‌گیرید بستگی به دلیل ایجاد لینک شکسته دارد.

با وجود اینکه دلایل بسیاری باعث می‌شوند صفحات 404 بوجود آید پیشنهاد می‌کنیم اول موارد زیر را امتحان کنید.

آدرس URL صفحه را تغییر دهید

با وجود اینکه یکی از احتمالات تغییر آدرس URL به دلیل خطای انسانی است. بهتر است آدرس جدیدی را انتخاب و جایگزین کنید. با این حال همیشه چنین امکانی وجود ندارد و احتمال دارد صفحه به طور کلی از اینترنت حذف شود. یا به احتمال زیاد دیگر وب سایت فعال نباشد که در نهایت بسته به ارتباطی که با لینک ایجاد می کنید، موردی را جایگزین کنید.

لینک را حذف کنید

همان طور که گفتیم جایگزینی لینک همیشه امکان پذیر نیست ، ساده ترین وبهترین کاری که می‌شود انجام داد حذف آن لینک است.

بسته به شرایطی که صفحه ارور 404 دارد بعد از آن باید موارد زیر را حتمی انجام داد :

  • برای صفحاتی که وب سایت را به نام خود ارجاع دادید و دیگر وجود ندارد احتمالا مجبورید لینک را حذف کنید و دوباره آن بخش را بازنویسی کنید.
  • اگر لینکی به متن خود به صورت انکر تکست اضافه کردید، لینک را از داخل متن بردارید و به کمک افزونه Broken Link Checker آن متن ها را پیدا کنید.

لینک ثابت سایت را تغییر دهید

با گذشت زمان بیشتر بلاگ های وردپرسی به دلیل تغییر لینک ثابت یا تغییر پست های صفحه احتمالاً لینک های شکسته بوجود آوردند.

در این شرایط استفاده از ریدایرکت های 301 برای اطلاع رسانی تغییر آدرس URL دائم به موتورهای جستجو اعلام می شود. انجام ریدایرکت در .htaccess تنظیم می شود و یا استفاده از افزونه های Simple 301 Redirects و 301 Redirects دستیابی را برای ریدایرکت می دهد.

همچنین افزونه 404 Solution هم می تواند برای این مورد استفاده شود چون گزینه ای برای اضافه کردن ریدایرکت به صورت دستی دارد.

رفع خطاهای لینک داخلی  

برخی از وب سایت های با تغییر استراتژی با به دلایلی آدرس صفحات خود را تغییر می دهند به این ترتیب لینک های داخلی بلاگ سایت دچار اخلال می شود و ممکن است بسیاری از لینک ها به صفحات قدیمی تر برگردند.

همان طور که در قسمت های قبل گفتیم به کمک ابزار و افزونه می توانید این لینک ها را پیدا کنید و به سرعت آن ها را برطرف کنید. همچنین با تهیه یک نسخه پشتیبانی از داده های سایت مطمئن باشید که در مواقع ضروری می توانید محتوا را پیدا و جایگزین کنید.

چرا لینک های وابسته به احتمال بیشتری خراب می شوند

لینک های وابسته ( Affiliate links ) از متداول ترین لینک های شکسته است که با اسکن لینک های سایت ( مخصوصا لینک های که از منابع معتبر نیستند ) پیدا می‌شوند.

حال ممکن است سایت هایی که در زمینه بازاریابی وابسته کار می‌کنند با گذر زمان برخی از لینک های وابسته خود را از دست بدهند.

پس ممکنه با وجود ارسال ترافیک به آن سایت پرداختی دریافت نشود. چون لینک های ردیابی دیگر کار نمی کند، بعلاوه لینک های وابسته به صفحه 404 می روند و برای کاربران خوش آیند نیستند.

برای این وضعیت باید به صورت دوره ای لینک های وابسته بررسی و مواردی که دیگر کارنمی کنند برطرف شوند. در اغلب موارد خطای 404 لینک های وابسته دلایلی چون موارد زیر دارند :

  • سایت ارائه دهنده سرویس دیگر فعالیتی ندارد.
  • سرویس دهنده به دلیل عدم فعالیت حساب کاربران را بسته است.
  • سرویس ارائه دهنده دیگر فعالیت جدیدی ندارد.
  • سیستم ردیابی شرکت های وابسته تغییر کرده ، دیگر Url های قابل ردیابی مختلف برای شرکت های وابسته فعال نیستند و همه آن لینک ها را سایت ارسال نمی‌کند.

پایان

با وجود اینکه همیشه یک سایت نیاز به رفع ارور 404 یا لینک های شکسته دارد باید به کمک روندی منظم از ابزار و افزونه های معرفی شده استفاده کنید و مطمئن شوید کاربران به صفحات مهم سایت دسترسی دارند.

همچنین خوشحال می‌شویم نظر خود را برای آی وحید در پایان این مقاله بنویسید.