آیا سئوی منفی واقعا وجود دارد؟ اگر واقعا سئوی منفی وجود دارد باید نگران آن باشیم؟ چگونه بفهمیم که یک نفر به سایت ما حمله کرده و به اصطلاح سئوی منفی برای سایت ما انجام می‌دهد؟ چگونه از وبسیات خود در مقابل سئوی منفی دفاع کنیم؟ ما در این مقاله قرار است به تمام این سوالات جواب دهیم. اما قبل از آن

یک تعریف مشخص از سئوی منفی یا (negative SEO)

سئوی مثبت به هر اقدامی که با هدف رسیدن به جایگاه بالاتر در گوگل در چارچوب قواعد گوگل انجام می‌شود گفته می‌شود؛ از قبیل لینک‌سازی، تولید محتوا، بهینه سازی صفحات سایت و … .

در مقابل سئوی منفی به تمام اقداماتی گفته می‌شود که به هدف پایین آوردن رنک یک سایت دیگر انجام می‌شود؛ مثلا ارسال سیل لینک‌های مخرب به سایت شما.

اما گوگل می‌گوید که سئوی منفی وجود ندارد

متاسفانه در این زمینه گوگل چندان صادق نیست.

اگر شما تصادفا بتوانید یک متغیر سایت را تغییر دهید، یا فرآیند سئو را به طور ناقص و پر ایراد انجام دهید (مثلا به سایت‌های بی کیفیت لینک بدهید)، این باعث شود که رنک سایت شما پایین بیاید، پس به صورت منطقی ممکن است که کسی از بیرون هم بتواند زیرکانه و فریبکارانه با سایت شما همین کار را بکند و رتبۀ سایت شما را پایین بیاورد.

مسلما گوگل تلاش بسیار زیادی انجام می‌دهد که این اتفاقات نیافتد، اما به هرحال گوگل که کامل نیست. البته به نظر می‌رسد که گوگل هم به مرور دارد متوجه می‌شود که بعضی تکنیک‌ها ممکن هستند.

آیا باید به خاطر سئوی منفی نگران باشید؟

بگذارید اینطور بگویم. فرض کنید شما شواهدی ببینید که کسی با بک لینک های غیر طبیعی سایت شما را مورد حمله قرار داده است. آیا این به این معناست که سایت شما جایگاه خود را در گوگل از دست خواهد داد؟

گوگل با به روزرسانی‌های مداوم و الگوریتم‌های پیشرفته مدام در حال حفاظت از سایت شما در مقابل لینک‌های مخرب است. من به طور یقین می‌گویم که اکثر شماهایی که مشغول خواندن این پست هستید، اصلا لازم نیست دربارۀ سئوی منفی نگران باشید. البته احتمالا کسانی هستند که به محض رسیدن به این جمله می‌گویند “هه! من خودم بارها سئوی منفی را برای وبسیات‌های مختلف انجام داده‌ام.” یا “آه، شما نمی‌دانید که سئوی منفی با سایت من چه کرد و چگونه رنک سایت مرا یک شبه پایین کشید.”

پس بگذارید کمی مبحث را باز کنم. اگر وبسیات شما در شرایط زیر قرار دارد، امکان اینکه مورد حملۀ سئوی منفی قرار بگیرید وجود دارد.

  • سایت‌هایی که رنک بسیار بالایی دارند، گردش مالی آنها بسیار بسیار بالاست (مانند سایت‌های غیرقانونی کازینو، بیمه، داروخانه و …). کسانی که فرآیند سئوی منفی را برای این سایت‌ها انجام می‌دهند، اطلاعات زیادی از روش‌های ماهرانه و  پیچیده دارند. در حقیقت اینکار واقعا آنقدر پیچیده و زمانبر است که آنها برای سایت‌های کوچک یا کسب و کارهای خرد قطعا اینکار را انجام نمی‌دهند

آیا سئوی منفی کلاه مشکی است؟

اگر ما این سوال را با استناد به قابل قبول بودن گوگل پاسخ دهیم ، گوگل همیشه بسیاری تاکتیک‌هایی که به “کلاه سیاه” معروف هستند را در نظر دارد.

در ادامه بیایید کاربرانی که به قوانین و مقررات سئو پای‌بند هستند را “کلاه سفید” و در مقابل آن دسته از کاربرانی که بر خلاف قوانین و قواعد گوگل رفتار می‌کنند را “کلاه مشکی” بنامیم.

اگر قوانین گوگل بر این مبنا باشد که شما حق ندارید، لینک بخرید، یک “کلاه سفید” هرگز لینک نمی‌خرد. در حالی که یک “کلاه مشکی” فقط به این فکر می‌کند که  آیا خریدن لینک به سودش است یا نه و بر این اساس تصمیم می‌گیرد.

با وجود اینکه لزوما همۀ تکنیک‌های سئوی منفی “کلاه مشکی” به حساب نمی‌آیند، اما در همین مثال تلاش شما ممکن است جایگاه سایت رقیبانتان را پایین بیاورد و همزمان جایگاه سایت شما را بالا  ببرد.

همچنین مهم است که توجه داشته باشید بیشترین تکنیک‌های سئوی مثبت، در یک مقیاس مناسب کلاه مشکی به حساب می‌آیند و در مقابل بعضی از تکنیک‌هایی که کلاه مشکی شناخته می‌شوند

نشانه‌های سئوی منفی

هر کدام از نشانه‌های زیر می‌توانند دلیلی بر سئوی منفی باشند.

  1. لینک‌هایی که از فروم‌های خارجی به سایت شما روانه شده باشند.
  2. لینک‌های زیادی که با پسوند‌های ru, .cz, .cn, .pl, .ro, .bg, .biz, .com.ar, .com.br and .info. البته تمام لینک‌هایی که با این پسوندها باشند، الزاما به معنای سئوی منفی نیست، اما اگر با موقعیتی مواجه شدید که به طور ناگهانی با حجم زیادی از لینک‌هایی از سایت‎های روسی مواجه شدید، این می‌تواند یکی از نشانه‌های حمله به سایت شما باشد.
  3. با تعداد زیادی لینک مواجه شویدکه از پست‌های وبلاگی بی معنا باشند.
  4. لینک‌های زیادی با انکرتکست‌های دربرگیرندۀ کلمات کلیدی شما از منابع بسیار مختلف. (البته تکرار می‌کنم که صرف اینکه تعداد زیادی لینک از یک سایت مشکوک به سایت شما وجود داشته باشد، الزاما به معنای سئوی منفی نیست، حتی اگر ببینید که هزاران لینک از آن سایت به وبسایت شما وجود داشته باشد)
  5. لینک‌های زیادی که از سایت‌های غیر قانونی مثلا سایت‌های پورن، قمار و چیزهایی از این قبیل باشند.

سئوی منفی از طریق لینک سازی

پیش از توضیح این بخش دو مفهوم را برای شما تعریف می‌کنم.

شبکۀ سوخته (Burned Network) : یک شبکۀ سوخته به گروهی از وبسایت‌ها گفته می‌شود که همۀ آنها شامل جریمۀ گوگل شده‌اند.

شبکۀ از دور خارج شده (Outed Network): یک شبکۀ از دور خارج شده به گروهی از وبسیات‌ها می‌گویند که دامنه‌هایشان در گوگل ایندکس نشده است.

  • در این روش کلاه مشکی‌های خائن هزاران بک لینک بی‌کیفیت را به سمت URL شما روانه می‌کنند و باعث می‌شود رتبۀ سایت شما پایین بیاید.

البته لازم نیست وحشت کنید، گوگل با ابزاری به نام Disavow Links به شما کمک می‌کند بتوانید بک لینک‌های خود را شناسایی کرده و اگر موارد مشکوکی مشاهده کردید، آنها را disavow (چیزی شبیه همان بلاک خودمان است) کنید. این باعث می‌شود که گوگل هنگام رتبه‌بندی آن لینک‌ها برای رنکینگ شما در نظر نگیرد. برای جلوگیری از این خطر همیشه جایگاه سایت خود را در گوگل بررسی کنید و به محض اینکه تغییر مشهودی در جایگاه سایت خود مشاهده کنید، سری به این ابزار گوگل بزنید.

اگر می‌پرسید که چگونه می‌توانید بک لینک‌های سایت خود را بررسی کنید، باید به شما بگویم که می‌توانید از سایت ahrefs.com استفاده کنید. در ادامه این روش را به طور کامل برای شما توضیح خواهم داد.

  • از شبکه‌های سوخته و تعداد زیادی لینک خریداری می‌کنند و با انکر تکست‌های بی‌ربط به سایت شما آن لینک‌ها را به سایت شما روانه می‌کنند.

مراحل بررسی اینکه آیا شما مورد حملۀ سئوی منفی قرار گرفته‌اید یانه؟

آیا با سایت ahrefs.com آشنایی دارید؟ اگر جواب شما خیر است باید به شما بگویم این سایت یکی از کامل‌ترین ابزارها برای بررسی بک‌لینک‌های سایت شماست. شما در این سایت اطلاعاتی مانند چگالی لینک، سرعت انتقال لینک، متن تگ لینک ها و بسیاری اطلاعات دیگر را در مورد سایتتان را بررسی کنید. در بخش Backlink Types می‌توانید ریدارکت‌های خود را بررسی کنید. مانند تصویر زیر

تشخیص سئوی منفی

البته تمام ریدایرکت‌های سایت شما الزاما بد نیستند، چراکه پیج‌هایی هستند که به صفحات محصول شما ریدایرکت می‌شوند. این اصلا ایرادی ندارد. همچنین دلایل زیادی برای یک سایت وجود دارد که به سایت شما ریدایرکت شود. اما اگر امروز ببینید که 3 سایت به url شما ریدایرکت شده‌اند، هفتۀ بعد 30 یا جتی 300 لینک به شما ریدایرکت شده‌اند، این می‌تواند نشانی از مشکل یا سئوی منفی باشد.

آیا این ریدایرکت‌ها می‌توانند به جایگاه سایت شما ضربه بزنند؟ آیا انبوه بک‌لینک‌های خراب به سایت شما آسیب می‌رسانند؟ آیا باید نگران باشید؟ گوگل در این زمینه در این زمینه این عقیده را دارد که نشانه‌های بک لینک های منفی قطعا از مسیر ریدایرکت 301 باید عبور کند، اما همین گوگل جایی دیگر معتقد است که تلاش برای ریدایرکت 301 از یک سایت جریمه‌شدۀ گوگل به یک سایت دیگر باعث جریمه شدن آن سایت نمی‌شود. سایت موز در این رابطه معتقد است که چیزی که گوگل می‌گوید این است که اگر از یکی از سایت‌های خود به یکی دیگر از سایت‌های خود ریدایرکت کنید، آنها این را نشانۀ لینک بد و مخرب نمی‌بینند و از آن می‌گذرند. این شبیه این می‌ماند که ما برای خود لینک‌سازی غیر طبیعی انجام می‌دهید. اما اگر شما ریدایرکت 301 را به سایت دیگری انجام دهید، گوگل آن لینک‌ها را در نظر نمی‌گیرد. اما گوگل چگونه این تفاوت را می‌فهمد؟ این راز گوگل است. اما مسلما گوگل تمام تلاش خود را انجام می‌دهد که ببیند لینک‌ سازی توسط خود شما انجام شده است یا توسط رقیبان شما.

در نهایت

همانطور که گفتم لازم نیست آنقدرها نگران سئوی منفی باشید. اما بهتر است ماهیانه بک لینک‌های خود را بررسی کنید تا خدایی نکرده چنین اتفاقی برای شما نیافتد.