دامنه، دامین یا Domain چیست؟

اگر به تازگی قصد کرده باشید که سایتی برای خود راه بیاندازید و یا به فضای دیجیتال علاقه‌مند شده‌اید، احتمالا به کلماتی مانند دامنه، هاست و چیزهایی از این قبیل برخورده‌اید. ما در این سلسسله مقاله‌ها قصد داریم که ابتدا تمام مفاهیم کلیدی یک سایت را برای شما توضیح دهیم و به مرور وارد مباحث تخصصی‌تر طراحی سایت شویم. اول از هرچیز …

هر کس در جهان یک آدرس مشخص دارد، چه یک شخص باشد، چه شرکت یا نمایشگاه، کافه و هر چیز دیگری. اگر سایت را یک خانه در نظر بگیریم، دامنۀ شما آدرس این خانه است. دامنه، دامین یا  Domain همان آدرس اینترنتی وبسایت شماست. کاربران با وارد کردن این اسم در Browser خود، می‌توانند به سایت شما وارد شوند.

اجازه بدهید کمی بحث دامین را بیشتر باز کنم:

اینترنت یک شبکۀ بسیار بزرگ از کامپیوترهایی است که از طریق  شبکه‌ای جهانی از کابل‌ها به یکدیگر متصل‌اند، هر کامپیوتر از این شبکه می‌تواند با سایر کامپیترها در ارتباط باشد. برای شناسایی آنها هر کامپیتر با یک آدرس IP مشخص ثبت می‌شود. IP (Internet Protocol) مجموعه‌ای از اعداد است که یک کامپیوتر مشخص را در اینترنت شناسایی می‌کند. مثلا 66.249.66.1 نمونه‌ای از یک IP  است. اما به خاطر سپردن مجموعه‌‌ای ار اعداد واقعا کار سختی است، به خصوص اگر بخواهید چند IP مختلف را به خاطر بسپارید.

دامنه یا دامین دقیقا برای حل این مشکل به وجود آمد.

حالا برای دیدن یک سایت لازم نیست شما مجموعه‌ای از اعداد را وارد کنید. تنها کافی است یک نام کوتاه و راحت را در Browser خود وارد کنید. مانند: ivahid.com

خب تا اینجا را متوجه شدید. احتمالا سوال بعدی شما چنین چیزی است:

چگونه یک اسم دامنه مناسب انتخاب کنیم؟

پیش از توضیح این قسمت لازم است بدانید که یک دامنه از دو بخش تشکیل شده است:

نام دامنه: این همان اسمی است که شما برای سایت خود انتخاب می‌کنید. مثلا ivahid

پسوند: پسوندهای مختلفی که در اینترنت وجود دارند که رایج‌ترین پسوند موجود .com است. پسوند ir به این معناست که سایت شما ایرانی است. پسوندهای بسیار دیگری هم چون .org، .net، .tv،.info  و … نیز وجود دارند و اما چگونه نام مناسب برای دامنۀ خود انتخاب کنیم؟

1. ثبت دامنه .com یا .ir بهترین حالت است

ما به صورت کلی پسوند .com یا .ir را به شما پیشنهاد می‌دهیم چراکه راحت‌ترین پسوند برای به خاطر سپردن و بهترین گزینه برای سایت‌های کسب‌ و کار است.

امروزه پسوندهای جدیدی متناسب با کسب و کارهای مختلف ایجاد شده است، مثلا .photography galler. blog  و … . اما پیشنهاد ما به شما پسندهای .com یا .ir است. چراکه این دو پسوند از متداول‌ترین پسوندهای دامنه در حال حاضر هستند و به راحتی در ذهن کاربران شما می‌مانند. شاید دقت کرده باشید که بسیاری از کاربران (به خصوص آنهایی که چندان اهل تکنولوژی نیستند) معمولا بدون فکر کردن به صورت اتوماتیک com . را به عنوان پسوند وارد می‌کنند.

اما تصور کنید شما یک آتلیه عکاسی دارید و از پسوند photography . بخواهید برای سایت خود استفاده کنید و آدرس سایت شما چیزی شبیه این باشد: aseman.photography مطمئن باشید که بسیاری از کاربران وقتی می‌خواهند آدرس سایت شما را وارد کنند، از آنجایی که به این پسوند عادت ندارند به طور ناخودآگاه aseman.photography.com  را در نوار ابزار خود وارد می‌کنند. این دسته با صفحۀ خطای اینترنتی مواجه می‌شوند و شما ممکن است بخشی از ترافیک سایتتان را به دلیل اشتباه آنان از دست بدهید. بنابرین عاقلانه‌تر این است که تا جای ممکن از این خطا جلوگیری کنید.

همچنین فراموش نکنید که بسیاری از موبایل‌های هوشمند به دکمۀ .com  مجهز هستند.

2. از کلمات کلیدی در نام دامنه خود استفاده کنید

کلمات کلیدی نقش بسیار مهمی را در دامنه شما ایفا می‌کنند. با استفاده از کلمه کلیدی در دامنه خود، شما به موتورهای جست و جو مانند گوگل می‌فهمانید که حوزۀ فعالیت سایت شما چیست. اگر به موازات انتخاب نام مرتبط برای سایت خود محتواهای خوب تولید کنید و سایت شما تجربۀ کاربری خوبی داشته باشد، رنک بسیار خوبی در گوگل بدست می‌آورید.

البته می‌دانم که انتخاب یک نام مناسب، راحت و متناسب با کلمات کلیدی هدف که قبلا هم ثبت نشده باشد، کار چندان راحتی نیست. اما کمی خلاقیت و ترکیب کردن کلمات کلیدی با کلمات دیگر مسئلۀ شما را حل خواهد کرد.

دامنه چیست

3. نام دامنه را کوتاه انتخاب کنید

با وجود اینکه کلمات کلیدی بسیار مهم هستند، اما کوتاه و روان بودن دامنۀ شما در اولویت قرار دارد، پس دامنۀ طولانی که چند کلمل کلیدی متفاوت را در بر بگیرد، هیچ سودی برای شما ندارد. در این مورد قانون کلی وجود ندارد اما بهتر است نام دامنۀ شما از 15 کاراکتر کمتر باشد. وقتی نام دامنۀ شما کوتاه و راحت است:

  • در ذهن مشتریان به راحتی می‌ماند و وقتی می‌خواهند سایت شما را به دیگران معرفی کنند، به مشکل بر نمی‌خورند.
  • در برندینگ کسب و کار شما بسیار موثر است. به نام com دقت کنید.
  • نام کوتاه اشتباهات تایپی کاربران شما را به حداقل می‌رساند، اما با انتخاب یک نام طولانی اشتباهات تایپی کاربران افزایش می‌یابد و این ترافیک سایت شما را کاهش می‌دهد.

بنابرین یک نام راحت و سرراست انتخاب کنید.

4. نامی انتخاب کنید که کاربران راحت‌تر بتوانند آنرا تلفظ کنند

نام دامنۀ شما باید به گونه‌ای باشد که شما هنگام صحبت کردن و نوشتن به راحتی بتوانید آنرا تلفظ کنید یا بنویسید و شنونده‌ به راحتی بتواند از روی تلفظ شما، املای آن را تشخیص بدهد.

5. یک نام منحصربه‌فرد انتخاب کنید که پتانسیل برند شدن هم داشته باشد

نام دامنۀ شما باید منحصر به فرد باشد تا در ذهن مشتریان شما بماند. پیش از انتخاب نام حتما  نمونه‌های سایت‌های رقیبتان را چه ایرانی و چه خارجی بررسی کنید. چرا که ممکن است تصادفا نام دامنۀ شما با بسیار مشابه با نام دامنۀ دیگری باشد و این به ضرر هر دوی شماست.

یک نام دامین زمانی برند می‌شود که:

  • منحصر به فرد
  • جذاب
  • و به یادماندنی

باشد.

مثلا سایتی مانند amazon.com بسیار بیشتر از سایتی مانند BuyBooksOnline.com در ذهن مشتری می‌ماند و برندسازی می‌کند.

6. هرگز از خط تیره و علائمی شبیه این در نام دامنۀ خود استفاده نکنید

استفاده از خط تیره و تمام علائمی از این قبیل ممکن است خواندن سایت شما را برای گوگل هم سخت می‌کند، چراکه نمی‌تواند به راحتی ارتباط دو کلمه را تشخیص دهد. همچنین برای کاربران شما علائمی مانند خط تیره و … سخت می‌شود.

نتیجه گیری

انتخاب یک دامنه مناسب فواید زیادی برای کسب و کار شما دارد چراکه بارها و بارها قرار است توسط شما و دیگران گفته، شنیده و نوشته شود. بنابرین در انتخاب آن وقت بگذارید و دقت کنید.